BAHAN


Seni bela diri

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Seni pertahankan diri (martial art) merupakan satu kesenian yang timbul sebagai satu cara seseorang itu mempertahankan diri. Ia merupakan kaedah berlawan tradisi dengan atau tanpa senjata dan selalunya tanpa menggunakan senjata api atau senjata moden yang lain. Seni bela diri telah lama wujud dan pada mulanya ia berkembang di medan pertempuran sebelum secara perlahan-lahan apabila peperangan telah berkurangan dan penggunaan senjata moden mula digunakan secara berleluasa, seni bela diri mula berkembang di kalangan mereka yang bukannya anggota tentera tetapi merupakan orang awam.

Boleh dikatakan seni bela diri terdapat di merata-merata di dunia ini dan hampir setiap negara mempunyai seni bela diri yang berkembang sama ada secara tempatan atau diubah suai daripada seni bela diri luar yang meresap masuk. Sebagai contoh seni silat adalah seni bela diri yang berkembang di negara ASEAN dan terdapat di Malaysia, Indonesia, Thailand, dan Brunei.

Bagaimanapun kemudahan perhubungan dan komunikasi yang ada pada masa ini memudahkan perkembangan idea dan seni bela diri tidak lagi terhad di tanah asalnya tetapi telah berkembang keseluruh dunia.

Seni bela diri juga terbahagi kepada beberapa jenis daripada seni tempur bersenjata tajam, senjata tidak tajam seperti kayu, dan seni tempur tangan kosong. Di antara jenis-jenis seni bela diri yang popular adalah seperti berikut :-

 1. Silat
 2. Taekwondo
 3. Judo
 4. Karate
 5. Wushu
 6. Kendo
 7. Aikido
 8. Kalaripayat
 9. Silambam
 10. Kung fu
 11. TomoiKuching  Taekwando & Self-Defence  Academy(WTF)

Alamat:
3rd Floor, Lot 203, Section 11, Jalan Satok,
 93400 Kuching, Sarawak,
Malayasia.

No. Tel.: 082-230690
Fax  :  082-231968
H/P  :  019-8864956

* Sesiapa yang berminat, boleh melayari laman web di bawah:
https://foursquare.com/v/kuching-taekwondo--self-defense-academy-satok/4d96d2ce647d8cfa396fc43d


SEJARAH  WUSHU
Wushu merupakan salah satu komponen penting di dalam warisan kebudayaan Tionghua yang telah mempunyai sejarah ribuan tahun. Wushu atau yang seringkali juga disebut Kungfu adalah seni bela diri yang berasal dari Tiongkok kuno, dan tersebar ke seluruh penjuru dunia melalui seorang Tionghua bernama Hua Ren yang pergi merantau.
Sejarah munculnya Wushu sendiri sudah tidak biasa ditelusuri lagi, kerana usianya yang sudah ribuan tahun. Mungkin sama tuanya dengan sejarah Tiongkok yang sering terjadi banyak peperangan. Di saat itu seni untuk berperang dan mempertahankan diri sudah dikenal, namun dalam bentuk yang masih sederhana. Mungkin dari sinilah asal usul seni bela diri yang disebut Wushu itu muncul.
Perkataan  Wushu berasal dari dua kata iaitu “Wu” dan “Shu”. Erti dari kata “Wu” adalah ilmu perang, sedangkan erti kata “Shu” adalah seni.  Wushu biasa juga diertikan sebagai seni untuk berperang atau seni bela diri (Martial Art). Di dalam wushu, kita juga mempelajari seni, olahraga, kesihatan, bela diri dan mental.
Mempelajari Wushu tidak hanya terbatas pada hal-hal yang berhubungan dengan gerakan fizikal dan kekerasan saja, tetapi juga melibatkan fikiran. Mempelajari Wushu bererti kita juga belajar mengolah pernafasan, memahami anatomi tubuh kita, dan juga mempelajari ramuan atau ubat-ubatan untuk memperkuatkan tubuh mahupun untuk pengubatan.
Selain itu, berlatih Wushu juga akan melatih kita untuk lebih disiplin, cerdas, berwaspada, yakin diri, berjiwa kesatria, persaudaraan dan  sebagainya.


SEJARAH  SENI  SILAT
Seni silat adalah sejenis ilmu bela diri yang diakui umum sebagai hak asli kepunyaan bangsa Melayu. Berdasarkan bukti penemuan tinggalan sejarah yang terdapat di Candi Borobudur dan Candi Prambanan di Jawa, dapatlah disimpulkan bahawa sudah wujud sistem bela diri di kawasan kepulauan Melayu pada abad ke-8 Masihi. Bermula dari kepulauan Riau, sistem bela diri ini dikatakan merebak ke Minangkabau, Sumatera.

Di Sumatera, sistem bela diri ini diperhalusi lagi dan dikenal sebagai Pencak Silat. Ilmu silat ini pernah digunakan oleh kerajaan Srivijaya(abad ke-7 hingga abad ke-14) untuk memperluaskan empayarnya. Pada zaman kekuasaan Majapahit(abad ke-13 hingga abad ke-16), ilmu silat dikatakan telah mencapai kemuncak kesempurnaannya apabila penggunaan senjata disertakan.

Dari Minangkabau, silat diperkenalkan di Semenanjung Tanah Melayu melalui Melaka. Dalam zaman Kesultanan Melayu Melaka, hanya golongan yang rapat dengan istana sahaja diberikan peluang untuk mempelajari silat. Seni silat ini akhirnya sampai ke pengetahuan rakyat jelata dan seterusnya menjadi suatu kesenian desa. Laksamana Hang Tuah(Bapa Persilatan Melayu) dikatakan mempelajari seni silat daripada Sang Adi Putera di Gunung Ledang dan Sang Persanta Nala di Pulau Jawa(Majapahit).


6 comments:

 1. Murid-murid belajar seni bela diri untuk keselamatan diri sendiri.

  ReplyDelete
 2. Terima kasih kerana berkongsi maklamat ini.

  ReplyDelete
 3. Maklumat yang lengkap tentang seni bela diri.

  ReplyDelete
 4. seni mempertahankan diri bukan sahaja dapat menjadi alat melindungi keselamatan diri, malah juga penting untuk menjaga kesihatan badan.

  ReplyDelete
 5. Maklumat yang bermanfaat, terima kasih kerana berkongsi!

  ReplyDelete